Cei peste 180 de copii care frecventează grădinița-creșă „Viorel și Viorica” din satul Budești, municipiul Chișinău vor avea un nou teren de joacă după ce aici vor fi instalate tobogane moderne, achiziționate prin intermediul programului de bugetare participativă. Proiectul a întrunit cel mai mare număr de voturi, acumulând 444 de voturi din 616 oferite în total și a fost ales câștigător în luna noiembrie 2019 pentru a fi implementat de administrația publică locală împreună cu comunitatea.

Bugetarea participativă este o oportunitate pentru administrația publică locală pentru a instrui cetățenii în completarea unor formulare și cereri de finanțare pentru realizarea unor proiecte sociale. Proiectul de bugetare participativă selectat va fi implementat și va fi un exemplu bun de urmat. Cetățenii care au depus proiectele de bugetare participativă vor deveni mai motivați să identifice posibilități de a găsi soluții la mai multe necesități cu care se confruntă zi de zi”, a menționat primarul satului Budești, Nina Costiuc.

Astfel, copiii de la grădiniță vor avea noi tobogane deoarece majoritatea toboganelor existente pe terenurile de joaca ale grădiniței sunt vechi (încă din 1981), uzate, distruse de timp și chiar periculoase. Prin acest proiect echipa companiei SRL „Rovas” va instala la grădiniță leagăne, balansoare, togobane, carusel și alte elemente de joacă. În același timp, de amenajarea teritoriului va fi responsabilă administrația grădiniței „Viorel și Viorica”, împreună cu părinții copiilor care o frecventează.

Autoarea proiectului, Veronica Curchi este de părere că dotarea terenurilor de joacă a grădiniței este foarte importantă și susținută de toți părinții care au copii la moment la grădiniță, de colectivul instituție și desigur de administrația locală. Bugetul proiectului constituie 180 mii lei, dintre care 100 mii lei sunt parte a bugetului local din Budești, iar 80 mii vor fi oferiți de către Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe prin AGORA Central Europe în cadrul proiectului de bugetare participativă.

Proiectul de instalare a toboganelor la grădinița „Viorel și Viorica” urmează să fie realizat până în luna mai 2020.

………….

Proiectul „Bugetare participativă – instrument eficient pentru participarea cetățenească în Moldova” este sprijinit financiar de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe și implementat de AGORA CENTRAL EUROPE, IDIS „Viitorul”, Primăria orașului Ialoveni și Primăria satului Budești.