EDIȚIA 2023

Rezumatul proiectului

Pe teritoriul satului Budești se află diferite instituții: IPLT „Budești” – 520 elevi (între 6-19 ani), CCT „Udo Jurgens” – 403 copii, dinttre care 15 copii refugiați din Ucraina (între 5-16 ani), grădinița „Viorel și Viorica” – 120 de copii (3-7 ani). 12% din populația satului o constituie tineretul, 30% vârstnicii, 10% diaspora. Anual se nasc 40-60 copii. La școală copii învață diferite limbi moderne începâd cu clasa a II: engleză, franceză, rusă și limba de bază – română. Din considerent că multă lume migrează, cunoașterea unei sau mai multor limbi moderne are un rol crucial. Să cunoști o limbă străină aduce cu sine o serie de beneficii și oportunități, care pot influența în mod pozitiv atât viața personală, cât și cea profesională. Iată câteva motive importante pentru care este benefic să cunoști o limbă străină: – Comunicare internațională: Cunoașterea unei limbi străine îți permite să comunici cu persoane din alte țări și culturi. Acest lucru este util în călătorii, în întâlnirile cu oameni din diverse medii culturale și în afaceri internaționale. – Oportunități profesionale: Mulți angajatori apreciază candidații care cunosc limbi străine, mai ales într-o lume globalizată. Limbile străine pot deschide uși către poziții de lucru internaționale sau în companii care au clienți și parteneri din diferite țări. – Îmbogățirea culturală: Limbile străine sunt legate de culturi diferite. Înțelegerea unei limbi poate facilita înțelegerea și aprecierea mai profundă a artelor, literaturii, muzicii și tradițiilor culturale din țările respective. – Flexibilitate în călătorii: Cunoașterea limbii țării în care călătorești face experiența mai bogată și mai autentică. Poți interacționa mai ușor cu localnicii, naviga prin locații necunoscute și înțelege mai bine cultura locală. – Creșterea conectivității sociale: Cunoașterea unei limbi străine îți permite să te conectezi cu vorbitorii nativi ai acelei limbi și să dezvolți prietenii sau relații profesionale mai strânse. – Acces la informații și resurse: Multe resurse, de la cărți la site-uri web, sunt disponibile doar în anumite limbi. Cunoașterea limbii îți deschide accesul la o gamă mai largă de informații și surse de învățare. – Respect și adaptabilitate: Învățarea și utilizarea limbii străine arată respect pentru cultura și identitatea altor popoare. Aceasta poate contribui la îmbunătățirea relațiilor interculturale și la evitarea neînțelegerilor. Pentru a facilita atingerea acestor nevoi, de o importanță deosebită este crearea unui spațiu adaptat pentru a învăța o limbă modernă, fizica, geografia etc.

Descrierea detaliată a propunerii de proiect

Scopul: Îmbunătățirea abilităților lingvistice, tehnologice și de comunicare într-o limbă străină ale persoanelor de vărstă 3-65+ din comunitate și facilitarea aprecierii altor culturi într-un mediu stimulativ.

Obiective:

– Însușirea calitativă și interactivă a limbilor străine.

-Organizarea unui proces eficient de introducere a unei persoane în valorile culturale și formarea unei personalități versatile dezvoltate și cu drepturi depline.

-De a organiza munca independentă a fiecărui copil cu material educațional individual.

-Includerea mai multor programe în același timp – pentru anumite grupuri de copii.

-Conectarea copiilor în perechi pentru dialoguri și alăturarea profesorului la conversațiile lor.

-Înregistrarea și reproducerea discursului copilului.

-Comentarea înregistrărilor de sunet și dia- și filme.

În cabinetul lingofonic, zi de zi, în jur de 60-70 persoane pot studia limbi străine, 5-6 ori pe săptămâna. Școala noastră parteneră poate oferi un salariu pentru un profesor  de limbi străine.

Ca profesor pot fi și elevii noștri, absolvenții școlii noastre în calitate de voluntari.

De ce anume este planificat la Bibliotecă? Biblioteca – un loc public, activează 8 ore pe zi. Este WI-FI, rețea de energie electrică, reparația bine făcută, sala pentru activități e mare.

Vârsticii vor avea posibilitatea să lucreze în cabinetul lingofonic de dimineața până la amiază, copiii de vârsta școlară – după ore de curs, iar tineretul, maturii – seara după lucru.

De asemenea, intenționăm să lucrăm cu copii de 3-5 ani, deoarece la această vârstă copiii învață limbile mai repede. Pentru ei, cursurile vor fi scurte și interactive.

Lucrând în mod regulat în acest birou timp de un an, 500-700 de copii și adulți vor începe să vorbească fluent limbi străine. Vorbind o limbă străină, copiii se familiarizează rapid cu cultura și obiceiurile altor popoare. Pentru învățarea eficientă a limbilor străine, avem nevoie de un laborator staționar de limbi străine, care va permite și predarea la distanță a limbilor străine.

Copiii vor avea ocazia să-și dezvolte eficient auzul, vorbirea orală și scrisă, memoria de lungă șu scurtă durată.

Bugetul total al propunerii 152340 MDL