Amenajarea unui loc de odihnă ”La izvor”

Rezumatul proiectului
Pe unul din traseele unde copiii merg la școală și părinții cu copii mici ies la plimbare, este amplasat un izvor, de unde copiii se opresc și beau apă, își petrec timpul liber în preajma acestuia, necesită a fi amenajat corespunzător și dotat cu grătar, bănci și foișor. Localnicii din acest sector nu dispun de un spațiu de agrement în apropiere.

Acest teren este public, in 2017 au fost lichidate gunoiștile neautorizate de către APL, pe teritoriul salubrizat este un izvor, care formează un pirăiaș, afluent al riului Balțata, care se scurge in riul Nistru,   in colabotrare cu Comitetul subbazinal al rîului Balțata cu ONG-ul ECO Visio au fost sadiți o mie de copaci. Teritoriul a primit denumirea de ”În rîpă la izvor”. Satul este despărțită în două segmente de această rîpă, ”La izvor”, care este traversată de localnici și slujește ca punte de legătură pentru copiii care merg la școală.

APL, împreună cu gospodarii din preajma izvorasului, pe parcursul anilor au amenajat izvorașul care are un debit de apă foarte inalt – a asfaltat drumul – str. Crinilor și Clopotniței care asigură accesul spre izvoraș. De la străzile date este necesar să fie asfaltată o cărărușă spre izvor de 50 de metri liniari pentru a asigura accesul nemijlocit la izvor în orice condiție meteorologică, necesită amenajarea unei platforme de joacă și odihnă pentru copii și părinți cu montarea a 6 bănci cu 6 urne de depazitare a gunoiului, a două scrinciobe, a unui grătar, instalarea unui podeț peste rîiuleț pentru a asigura accesul elevilor spre scoală și a cetățenilor spre scoala primară și liceu și cealaltă parte a localității. Scopul acestui proiect este de a amenaja spațiul public, de a asigura un loc de odihnă pentru localnici, de a desfășura lecții ecologice pentru păstrarea mediului, cu implicarea directă a voluntarilor în menținerea curățeniei și pentru îngrijirea spațiilor verzi.

Descrierea detaliată a propunerii de proiect
Fortificarea legăturii dintre sectorul asociativ – APL și participarea cetățenilor în educația tinerei generații. Investițiile în educație sunt cele mai de preț și stau la baza durabilității oricărei sociatăți.

Locuind in preajma izvorului din strada Crinilor, Vasilenco Petru,  Muntean Victor și subsemnatul Gatmaniuc Igor, mi-am petrecut copilăria la izvorul din rîpă. Împreună cu vecinii am hotărît să înaintăm acest proiect pentru a transforma locul de la izvor într-un loc de agrement pentru copii și maturi. Am stabilit necesitatea de a face accesibilă trecerea copiilor peste pîrău, instalînd o punte și asigurîd securitatea copiilor, pentru a nu se prăbuși în pîrău. Acum au fost instalate pietre pentru a improviza o trecere peste rîu pe toată lățimea pîrăului și trebuie maximum de atenție ca maturul sau copilul să treacă cu succes pîrăiașul.

Pînă nu demult gospodarii care locuiesc pe marginea rîpii dintr-o parte si cealaltă, foloseau acest loc pentru a evacua deseurilor menajere pe tot spațiul din jurul izvorului și pîrăului, în acest mod aducînd un aport masiv pentru a polua apele rîului. APL a pus ca scop de a transforma această rîpă cu izvor, într-un loc de odihnă și agrement, mobilizînd și atenționînd opinia publică, locatarii din preajmă de a nu organiza gunoiști haotice. Au fost lichidate gunoiștile în 2017, noiembrie, împreună cu citeva ONG-uri, voluntari din localitate și din afara ei, iar familia Vasilenco și Munteanu, cu forțele proprii au amenajat și îngrădit izvorașul care are un debit foarte puternic de apă. Dar din lipsă de surse financiare, nu au putut construi căi de acces și să amenajeze teritoriul din jurul izvorului.

În 2018, APL a asigurat reparația drumului din Strada Crinilor, care trece prin Rîpa de la izvor, asigurînd și mai aproape accesul către acest izvor.

Pentru amenajarea spațiului public din jurul izvorului, venim cu propunerea de a instala banci cu mese, urne, teren de joacă pentru copii, un grătar, cîțiva piloni pentru iluminatul terenului, asfaltarea terenului și a căilor de acces.

Realizarea acestui proiect va da posibilitatea de a organiza odihna la izvor a familiilor, desfășurarea lecțiilor cu tematică ecologice în aer liber. Acest loc de agrement ar putea fi folosit de Centrul pentru Copii și Tineret ”Udo Jurgens”, Liceul Teoretic ”Budești” pentru a petrece timpul liber al copiilor în  vacanța de vară, tabere cu sejur de zi, promovînd educația nonformală. Acest proiect va aduce plus valoare la educarea cetățenilor de a participa la amenajarea și la asigurarea durabilității proiectului. Au de beneficiat în urma implementării acestui proiect toată localitatea, fiindca locul amplasarii acestui izvor desparte localitatea in doua parti și toți cei care se deplasează pe jos, trec pe lingă izvor. De asemenea ar putea sluji ca punct de atracție pentru oaspeții localității. Izvorașul este amplasat la începutul unei rîpi pe teritoriul căreia au fost plantați 1000 de arbori.

Noi apelăm la toți budeștenii care vor citi acest proiect să ne susțină, fiindcă în urma amenajării căilor de acces, au de beneficiat toți copiii localității.

Traversînd această cale de acces dintr-o parte a satului în alta, spre scoală și de la scoală este sigură, fiindca este departe de strazile centrale, unde copiii nu se  supun riscului din partea transportului auto.

Noi, cei care locuim în preajma acestui izvoraș, vom asigura ca tot utilajul care va fi instalat în spatiu de odihnă va fi ferit de vandalizare și împreună cu APL vom efectua educarea maturilor și copiilor, asigurînd durabilitatea acestui proiect. De asemenea vom asigura îngrijirea și irigarea arborilor plantați.

Bugetul propunerii
Scrinciob – 2 bunați*7000lei=14.000 6 banci *4000=24.000 6 urne*800=4.800 1 gratar*4000=4.000 Amenajarea cailor de acces și a terenului de odihna si joaca cu suprafața de 200 m2 – 100.000 Punte – 30.000 Total – 176.800
Skills

Posted on

24/09/2019

Skills

Posted on

24/09/2019