PASUL 1
PRIMĂRIA ALOCĂ O PARTE DIN BUGET
PASUL 2
CETĂŢENII VIN CU IDEI DE ÎMBUNĂTĂŢIRE
PASUL 3
PROPUNERILE LE PREZINTĂ ÎN SCRIS
PASUL 4
LE DISCUTĂ CU VECINII
PASUL 5
APOI LE VOTEAZĂ
PASUL 6
REZULTATUL VA SERVI TUTUROR
CE ESTE „BUGETUL PARTICIPATIV“?
Bugetarea participativă este un proces democratic în care cetățenii își pot exprima opiniile și prioritățile privind alocarea resurselor bugetare ale unui oraș, district sau altă unitate administrativă. Acest proces permite cetățenilor să se implice direct în deciziile privind cheltuirea unei părți din bugetul public, de obicei pentru proiecte și inițiative comunitare. Primăria alocă o parte din bugetul anual, după care locuitorii vor veni cu propuneri cu privire la ceea ce ar trebui îmbunătăţit în anul viitor în localitate. În cadrul formulării acestor propuneri, cetăţenii, asistaţi de administraţia oraşului, se întâlnesc la discuţii publice locale sau tematice şi cu vecinii, unde discută despre ceea ce vor să schimbe în localitatea lor şi în ce mod. Apoi depun la Primărie propunerile comune pentru a fi verificată fezabilitatea lor. Punctul culminant este votul popular pentru selectarea propunerilor cetăţenilor care să fie realizate de municipalitate.
În lume, bugetul participativ funcţionează cu succes
Bugetarea participativă nu este o inovație recentă la nivel global, acesta a fost adoptată pentru prima dată în 1989 în Brazilia și s-a extins treptat în Europa în ultimii cincisprezece ani. În prezent, acest sistem funcționează în 1.500 de orașe din întreaga lume. De asemenea, bugetarea participativă a fost implementată cu succes în multe alte orașe europene, contribuind la creșterea implicării cetățenilor în procesele decizionale, de exemplu capitalele europene Paris, Madrid, Lisabona, Berlin, Varșovia, etc. În Republica Moldova bugetarea participativă este implementată de orașele Chișinău, Bălți, Soroca, Cahul, Cantemir, etc.
Nu este vorba de granturi
Scopul bugetului participativ nu se limitează doar la alocarea unei sume de bani, așa că nu poate fi considerat un program de granturi cu altă denumire. Principala sa menire este să implice locuitorii în dialogul despre dezvoltarea comunității în care trăiesc, să le arate care sunt posibilitățile localității și cum pot contribui la îmbunătățirea acesteia. Totodată, urmărește să învețe Primăria să asculte cetățenii și să comunice cu ei în mod eficient și constructiv. O componentă esențială a bugetului participativ este reprezentată de întâlnirile publice și dezbaterile asupra propunerilor, care pot favoriza formarea unor noi relații între vecini și pot crea o atmosferă constructivă și plăcută în comunitate.
Câţi bani vor fi alocaţi?
Suma de bani alocată de primărie în cadrul bugetării participative poate varia considerabil în funcție de resursele disponibile, prioritățile locale și dimensiunea comunității. Nu există o sumă standard, deoarece fiecare oraș sau localitate își stabilește propriul buget participativ în funcție de nevoile și posibilitățile sale, de exemplu municipiul Strășeni alocă anual 300 de mii de lei pentru bugetarea participativă.
În unele orașe, suma alocată poate reprezenta o proporție semnificativă din bugetul total al primăriei, în timp ce în altele poate fi mai mică și să fie destinată doar unor proiecte sau inițiative specifice. În general, bugetul participativ este conceput pentru a permite cetățenilor să decidă asupra unei părți din resursele publice disponibile, oferindu-le astfel o voce directă în cheltuirea banilor pentru dezvoltarea comunității lor.
6 MOTIVE PENTRU IMPLEMENTAREA BUGETULUI PARTICIPATIV
Bugetul participativ este adoptat cu succes în străinătate – care sunt motivele pentru implementarea bugetului participativ la noi?
CELE MAI FRECVENTE TEMERI