La 25 aprilie curent, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” în cooperare cu Agora Central Europe au desfășurat trainingul pentru formatori „Metodologia implementării bugetării participative pentru tineret”.

Evenimentul a fost realizat în cadrul proiectului „Bugetare mai transparentă și incluzivă în Moldova: implicarea cetățenilor activi și a tinerilor din trei municipii în formarea bugetării și transferul de experiență în alte municipii Moldova”, finanţat de Ministerul Afacerilor Externe a Republicii Cehe.  Scopul trainingului a fost instruirea viitorilor formatori (profesorii de liceu) privind metodologia desfășurării activităților pentru elevi referitor la mecanismele implementării bugetării participative.

La eveniment au participat 13 reprezentanți din Strășeni, Ialoveni și Budești, printre care se numără angajați ai primăriilor și profesori din licee.

Trainingul a fost divizat în două compartimente, primul a fost axat pe partea teoretică privind conceptul și mecanismele de bugetare participativă, al doilea s-a bazat pe partea practică privind implementarea metodologiei desfășurării instruirilor pentru tineret.

Principalele subiecte abordate au fost: obiectivele bugetării participative; rolul grupului de lucru și a autorităților locale în procesul BP; calendarul bugetării participative; organizarea campaniei informaționale; scrierea proiectelor; analiza tehnică și juridică a proiectelor; votul, instrumente de implicare civică a tinerilor la nivel local, etc.

Bugetarea participativă este un proces prin care comunitățile implică cetățenii în luarea deciziilor legate de cheltuielile bugetare ale autorităților locale. Acest proces presupune ca cetățenii să aibă un rol activ în determinarea priorităților de cheltuieli și să ia parte la deciziile referitoare la bugetul local. Bugetarea participativă poate fi de asemenea un instrument eficient pentru a spori gradul de implicare civică a tinerilor, dar și pentru consolidarea relației dintre autoritățile locale și comunitate.

 

Proiectul „Bugetare mai transparentă și incluzivă în Moldova: implicarea cetățenilor activi și a tinerilor din trei municipii în formarea bugetării și transferul de experiență în alte municipii Moldova”, este sprijinit financiar de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe și implementat de AGORA CENTRAL EUROPE, IDIS „Viitorul” și Primăria s. Budești, Primaria or. Ialoveni, Primăria or. Strășeni