În intervalul 03-16 mai, s-au organizat 5 sesiuni de instruire pentru tinerii de la Liceul Teoretic „Ion Vatamanu” și Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Strășeni, concentrate pe conceptul de bugetare participativă. Peste 175 de elevi au participat și au avut ocazia să identifice problemele și nevoile din comunitatea lor, de asemenea, ei au învățat cum să se implice activ în viața comunității și să găsească soluții prin intermediul proiectelor comunitare.
Augustina Sîrbu, elevă la Liceul Teoretic „Ion Vatamanu”: În cadrul acestui proiect am avut oportunitate de a vedea și aplica modul de scriere a unui proiect. Importanța acestuia a fost deosebită, deoarece oferă posibilitatea tinerilor să se implice în viața localității ca cetățeni activi. Participanții au manifestat un deosebit interes pentru activitatea dată, dorind de asemenea să participe și la alte activități unde este necesară implicarea lor ca tineri, elevi sau membri ai unei comunități.
După ședința Grupului de lucru local s-au selectat 10 cele mai bune proiecte realizate de elevi în timpul instruirilor, care ulterior vor fi propuse spre vot întregii comunități din or. Strășeni. Dintre cele mai interesante și atractive idei de proiect propuse de către elevi sunt: teren de volei cu nisip, foișoare, locuri pentru odihnă, perdele verzi pentru oraș, indicatoare stradale, limitatoare de viteză în zonele aglomerate, toalete publice în parcuri, sterilizarea câinilor maidanezi, „Alea tinerilor”, Centru de agrement pentru tineri în aer liber, etc.
Alina Ceban, specialist relații cu publicul, atragerea investițiilor, primăria municipiului Strășeni: Proiectul „Bugetare mai transparentă și incluzivă în Moldova: implicarea cetățenilor activi și a tinerilor din 3 localități(Strășeni, Budești, Ialoveni)” învaţă și impulsionează tinerii să genereze idei de proiecte, capabile să influențeze spre bine comunitatea în care trăiesc, să prospere în ea, prin tot ce se implementează. Adresăm mulțumiri echipei IDIS “Viitorul”, profesorilor și elevilor din liceele “Ion Vatamanu” și “Mihai Eminescu”, participanți în cadrul trainingurilor de instruire, pentru implicarea activă în identificarea ideilor de proiecte inovatoare și totodată cu impact, prin prisma satisfacerii necesităților acestora. Tinerii reprezintă resursa comunității cu potențial valoros și care pot schimba viitorul.
Prin aceste instruiri, s-a urmărit să se ofere elevilor instrumentele necesare pentru a contribui în mod activ la procesul de luare a deciziilor și bugetare în comunitatea lor. Această inițiativă de implicare civică a tinerilor reprezintă unul dintre pilonii fundamentali în construirea unui viitor prosper. Prin participarea activă și conștientă în problemele comunității lor, elevii devin agenți ai schimbării și contribuie la îmbunătățirea calității vieții pentru toți locuitorii.
Sperăm că experiența și cunoștințele acumulate de elevi în cadrul acestor traininguri îi vor motiva să se implice și în alte proiecte comunitare și să devină lideri activi în promovarea unei bugetări mai transparente și incluzive în localitatea lor.
Proiectul „Bugetare mai transparentă și incluzivă în Moldova: implicarea cetățenilor activi și a tinerilor din trei municipii în formarea bugetării și transferul de experiență în alte municipii din Moldova” este implementat de Agora Central Europe, IDIS „Viitorul”, Primăriile orașelor Strășeni și Ialoveni și Primăria satului Budești, cu susținerea financiară a Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehe în cadrul programului „Transition Promotion”.